Taxe.ro

termeni folositi in recuperarea taxelor din Germania

Termeni folosiți în recuperarea taxelor din Germania

Dacă ai ajuns să citești acest articol, înseamnă că te numeri printre românii care au ales  să muncească în Germania

Odată ajuns acolo, vei descoperi faptul că Germania are un sistem fiscal complex plin de termeni care pot fi o provocare pentru fiecare român. 

Înțelegerea acestor termeni e posibil să fie ultima ta grijă!

Din acest motiv, vrem să îți venim în ajutor și să îți explicăm pe înțelesul tău o parte din acești termeni. 

Este important să te familiarizezi noțiunile fiscale, deoarece îți vor fi de mare ajutor atunci când la final de an vei dori să fii și tu în rândul celor care aplică pentru recuperarea taxelor din Germania.  

Așadar, te invităm să parcurgi acest ghid și să revi la el ori de câte ori ai nevoie.

Identifikationsnummer

Identifikationsnummer [i-den-ti-fi-ca-țions numma] = numărul de identificare fiscală.

Atunci când ajungi în Germania, înainte de a începe munca, vei primi un Identifikationsnummer (regăsit și sub denumirea de Steuer ID), care reprezintă numărul de identificare fiscală alocat de către insituțiile fiscale din Germania.

  • se emite o singură dată de către Oficiul Fiscal German (Finanzamt)
  • este format din 11 cifre
  • este unic pentru fiecare persoană 

⚠️ Numărul de identificare fiscală (identifikationsnummer) ți se va cere de fiecare dată când vrei să te angajezi, să ceri recalcularea impozitului sau să aplici pentru diferitele beneficii sociale. 

Pentru a afla toate detaliile referitoare la acest aspect, poți citi articolul nostru unde povestim pe larg despre importanța identifikationsnummerului pentru muncitorii români din Germania. 

Steuerklasse

Steuerklasse [ștoia-clase] = clasă de impozitare. 

Dacă muncești în Germania, cu siguranță ai auzit destul de des acest cuvânt.

Fiecare persoană care muncește în Germania este încadrată la o anumită clasă de impozitare, în funcție de care se calculează ce impozit vei plăti către statul German. 

În Germania sunt în total 6 clase de impozitare. Le-am explicat în detaliu în articolul unde vorbim despre clasele de impozitare din Germania.

Lohnsteuerbescheinigung

Următorul cuvânt este unul lung și greu de pronunțat

Lohnsteuerbescheinigung [lon-ștoie-beșaini-gung] = fișă fiscală anuală.

Acest lohnsteuerbescheinigung este documentul oficial pe care îl primești din partea angajatorului, atunci când s-a încheiat anul fiscal. 

În limba română este tradus prin fișă fiscală anuală.

Pe el vei găsi salariul tău brut și net, asigurările sociale, dar și multe alte taxe pe care angajatorul tău le plătește în fiecare lună.

⚠️ Specialiștii fiscali recomandă să păstrezi fișa fiscală anuală timp de 10 ani. Acest document este important, deoarece cu ajutorul lui ți se va calcula la sfârșit de an impozitul pe care  îl ai de recuperat 

Dacă încă nu ai văzut cum arată acest document, îl poți vedea aici.

Steuererklärung

Steuererklärung [ștoia-eclerung] = declarație fiscală

Steuererklärung înseamnă declarație fiscală și este un document esențial pentru toți cei care muncesc în Germania și doresc să-și recupereze o parte din impozitul pe venit plătit în plus pe parcursul unui an fiscal

Pentru a profita la maxim de beneficiile fiscale și pentru a evita eventualele probleme este important să completezi cu atenție acest Steuereklärung. 

Găsești toate detaliile în aarticolul nostru: Declarața fiscală în Germania: Tot Ce Trebuie Să Știi

EU/ EWR

În domeniul fiscal din Germania te vei lovi de următorul termen EWR (Bescheinigung EU / EWR) – greu, nu? 

EU/ EWR = certificatul de rezidență fiscală

Certificatul de Rezidență Fiscală confirmă faptul că ești rezident fiscal în țara ta de origine și că impozitele tale plătite în Germania sunt supuse reglementărilor acordului dintre Germania și România, evitând astfel dubla impunere.

Acest document poate influența în mod semnificativ modul în care vei primi înapoi sumele din impozitul plătit în Germania.

Fiind un subiect complex, poți citi mai mai multe detalii în articolul: Rezidența fiscală și evitarea dublei impozitări.

Aplică cu Taxe.ro pentru recuperarea taxelor și obținem Certificatul de Rezidență Fiscală fără niciun cost sau efort din partea ta!

Bescheid

Beschied [beșaid] = rezoluția finală/ decizia dosarului de taxe

Am tot vorbit de recuperarea impozitului pe venit din Germania. Iar finalul acestui proces se marchează printr-un document oficial transmis de către oficialitățile fiscale din Germania, despre care vom vorbi puțin mai încolo. 

Atunci când aplici pentru recuperarea impozitului pe venit din Germania, la finalul procesul vei primi un document numit Bescheid.

Bescheid in Germania

Acesta este notificarea oficială (decizia finală) pe care autoritățile fiscale o trimit atât contribuabililor, cât și consultanților fiscali la momentul soluționării dosarului

Pe bescheid vei găsi informații detaliate despre impozitele plătite și sumele de bani care îți vor fi restituite.

Finanzamt

Cât ai stat în România, cu siguranță ai auzit de ANAF. 

Ei bine,  Finanzamt este ANAF-ul de Germania. Este autoritatea fiscală care se ocupă de administrarea impozitelor.

Finaznamt [Finanț-amt] = Oficiul de Taxe Din Germania

În momentul în care te-ai angajat, ești înregistrat automat la biroul fiscal din zona în care locuiești. Astfel, toate datele tale fiscale vor fi înregistrate în baza lor de date.

Tot aici, în baza informațiilor salariale de pe fișa fiscală (lohnsteuerbescheinigung) trimisă de către angajator, cei de la Finanzamt au obligația de a-ți restitui taxele reținute în plus de către statul German, dacă soliciți acest lucru.

Aici este locul unde merg toate declarațiile fiscale pentru recuperarea taxelor. 

Steuerberater

Cum spuneam și mai sus, dacă locuiești și muncești în Germania, vrei să intri și tu în rândul celor de acolo. 

Astfel că, la sfârșit de an fiscal vei vrea să aplici pentru recuperarea taxelor. Aici intervin acei steuerberater, sau pe înțelesul tău, consultanți fiscali.

steuerberater [ștoia-berata] = consultant fiscal

Acești consultanți fiscali au rolul de a te ajuta să aplici corect pentru recuperarea taxelor și să obții maximul posibil.

Apropo, știai că în Germania există 100.000 de consultanți fiscali?  

Acum că am finalizat cu documentele importante și oficialtățile din domeniul fiscal,  trecem mai departe urmând să îți explicăm încă doi termeni pe care îi vei auzi des în Germania și care sunt și ei importanți în recuperarea impozitului pe venit. 

Anmeldung

Ce este „Anmeldung”?

Anmeldung este termenul în germană pentru înregistrarea adresei de domiciliu.

Anmeldung = dovada înregistrării adresei din Germania

⚠️ Dacă te-ai mutat de curând în Germania, printre primele lucruri pe care trebuie să le faci este să te înregistrezi la primăria orașului unde locuiești. 

Prin această înregistrare veți obține diverse drepturi, inclusiv acces la recuperarea impozitului pe venit,  cont bancar sau asigurări de sănătate. 

Ummeldung

Probabil că în cercul tău de prieteni vei azui următoarea expresie: Ai făcut ummeldung atunci când te-ai mutat?

Ce este Ummeldung-ul?

Ummeldung = înregistrarea schimbării adresei de locuință la autoritățile locale

Dacă te-ai mutat recent sau plănuiești să o faci, acest proces este foarte important pentru a te asigura că ești în conformitate cu legile din Germania și că ai acces la toate beneficiile pe care le oferă sistemul german.

⚠️Uite un lucru important!

Știai că dacă aplici pentru recuperarea taxelor și nu ai făcut ummeldung, oficiul de taxe din Germania (Finanzamt) nu știe unde să îți trimită documentele fiscale? 

Multe cereri de recuperare a taxelor întârzie tocmai din această cauză.

 

Ne dorim ca explcarea acestor termeni să te ajute să înțelegi cât mai bine fiscalitatea din Germania și astfel să te bucuri de avantajele fiscale pe care le ai atunci când muncești în Germania.

Aplică cu Taxe.ro pentru recuperarea taxelor din Germania.

Distribuie!