Taxe.ro

Recuperare Taxe Germania - documente și informații utile

Toți cetățenii români care au lucrat sau lucrează în Germania au dreptul de recuperare taxe și impozite plătite către statul German, ca urmare a contribuțiilor plătite către acesta din totalul veniturilor pe care le-au înregistrat.

Orice cetățean care a muncit legal în Germania poate apela la serviciile noastre profesionale de recuperare taxe de pe teritoriul german, fără să fie nevoit să se deplaseze sau să depună documente la poștă. Returnarea taxelor se face chiar și în cazul muncii sezoniere în Germania.

Dreptul de recuperare taxe pentru perioada muncită în Germania

Sistemul de taxare din Germania funcționează pe principiul că orice sursă de venit avută pe teritoriul Germaniei este supusă taxării. Cu toate acestea, la începutul fiecărui an fiscal, cetățenii expați au dreptul legal să demareze procesul de recuperare taxe pentru anul anterior, pe care Germania, prin instituțiile sale fiscale, le-a colectat.

Dacă locuiți în România sau în altă țară și înregistrați sau ați înregistrat venituri în Germania – mai exact, cel puțin 90% din veniturile dvs. din anul pentru care aplicați pentru returnarea taxelor s-au înregistrat în Germania, atunci veți avea dreptul la deduceri fiscale din partea instituțiilor fiscale germane. 

Recuperarea taxelor din Germania este un drept pe care românii trebuie să îl exercite, având în vedere că statul german impozitează într-o bază progresivă, iar la fiecare an, la cererea noastră, face recalculări și oferă românilor diferența de bani înapoi!

Recuperare impozit pe venit din Germania

Impozitul pe venit în Germania este progresiv, începând de la 15% și crescând până la 45% (la venituri de peste 270 500 pe an). Principiul de recuperare taxe din Germania se aplică la impozitul pe venit, care include următoarele categorii:

 • Lohnsteuer – reprezintă valoarea impozitului plătit de angajator pe salariul dvs, și care este, totodată una dintre cele mai mari deduceri din salariu.
 • eRV/Rentenversicherung: reprezintă deducerile pentru contribuția la fondul de pensii, iar dacă ai contribuit la pensie mai mult de 60 de luni, o să primești o pensie din Germania când vei ajunge la vârstă de pensionare stabilită de legislația Germaniei – se aplică doar celor care sunt rezidenți din afara UE.
 • KV/Krankenversicherung – reprezintă asigurarea de sănătate. Dacă sunteți sau ați fost asigurat, 50% din contribuțiile la sănătate v-au revenit dvs., astfel că aveți dreptul la solicitarea de recuperare taxe din asigurări medicale.
 • PV-Beitrag – reprezintă contribuția la asigurarea socială, care în urma recalculării, este posibil să rezulte faptul că ați plătit prea mult, astfel că aveți dreptul de a recupera taxe plătit în plus.

Toate aceste contribuții se vor deduce din salariul brut pe care l-ai avut în Germania, iar recuperarea taxelor va fi acordată din deducerea acestor impozite de către instituțiile fiscale din Germania. 

Toate aceste impozite și contribuții sunt afișate în Fișa fiscală anuală, pe care o primești de la angajator, la momentul finalizării anului fiscal sau la încheierea contractului. Dacă ai intrat în posesia acestei fișe fiscale, îți poți exercita dreptul de recuperare taxe din Germania cu ușurință.

Recuperare taxe din alte contribuții sociale în Germania

Orice persoană care a muncit legal în Germania, în mod cert a plătit 50% din contribuțiile obligatorii la asigurările sociale (cealaltă parte de 50% fiind plătită de angajator). Alte contribuții sociale față de cele expuse mai sus pe care orice angajat trebuie să le plătească sunt:

 • Contribuții la ajutorul de șomaj (Arbeitslosenversicherung)
  După recalculare, s-ar putea să rezulte faptul că ați plătit mai mult decât era necesar la fondul de șomaj, iar statul german trebuie să vă restituie bani din taxarea acestuia.
 • Contrubuții la fondul de asigurări de îngrijire medicală pentru invaliditate și limită de vârstă (Pflegeversicherung)

Care sunt condițiile de eligibilitate pentru recuperare taxe din Germania?

Cu noi poți recupera până la 100% din veniturile impozitate de autoritățile fiscale din Germania!

Acte necesare pentru a depune o solicitare de recuperare taxe din Germania

Pentru a putea începe demersurile de solicitare a recuperării taxelor, trebuie să vă asigurați că aveți un număr de identificare fiscală (Identifikationsnummer) primit la momentul înregistrării/ începerii muncii în Germania. 

De asemenea, în funcție de cazul dvs., putem să solicităm mai multe documente pe parcursul pregătirii dosarului, după cum urmează.

Identifikationsnummer (numit si Steuer ID) este emis doar o singură dată de către oficiul fiscal german (Finanzamt) și este unic pentru fiecare persoană. Acest număr reprezintă numărul personal de identificare fiscală pe care îl primești atunci când tu sau angajatorul te înregistrează la biroul fiscal.

Lohnsteuerbescheinigung este fișa fiscală anuală care cuprinde detalii despre veniturile câștigate și contribuțiile plătite de către tine în timpul anului fiscal. Angajatorul dumneavoastră vă va emite acest formular în fiecare an.

Dacă există posibilitatea să nu fi primit aceste documente sau informații referitoare la situația dvs. fiscală, obligatoriu trebuie să vă adresați angajatorului sau unui organ competent.

Un rezident este o persoană cu domiciliul (locuiește într-un loc pe care îl deține sau l-a închiriat) în Germania sau a petrecut mai mult de 6 luni consecutive pe teritoriul Germaniei. 

Un non-rezident este o persoană care locuiește, de regulă mai puțin de 6 luni consecutive pe teritoriul Germaniei. Totuși, non-rezidenții pot recupera taxele din Germania, dacă fac dovada că cel puțin 90% din venitul său total s-a impozitat în Germania (certificatul de rezidență fiscală emis de ANAF). 

Mai multe despre rezidența fiscală aici.

Taxe.ro nu percepe comision în avans! Aplicăm un comision standard pentru recuperarea taxelor din Germania de 20%+TVA din suma recuperată. Pentru mai multe informații despre comisionul pe care îl percepem, cu exemple clare, accesați pagina cu tarife.

Poți recupera taxele din ultimii 4 ani fiscali, în cazul în care nu ai recuperat taxele din impozitul pe venit până acum. Dacă depunem mai multe dosare pentru tine (pentru mai mulți ani), comisionul nostru se va aplica pentru fiecare an în parte.

Ne ocupăm de tot pentru tine

 • facem totul digital, pentru a exclude orice efort din partea ta
 • facem o precalculare gratuită pentru a ne asigura că ai impozite de recuperat
 • eliberăm certificatul de rezidență fiscală de la ANAF, fără a fi necesar să te deplasezi tu
 • pregătim dosarul și ne asigurăm că declarația fiscală este completată corect 
 • depunem toate eforturile pentru a recupera maximul posibil
 • răspundem la solicitările suplimentare primite de la oficiul de taxe
 • discutăm cu oficiile de taxe prin email, fax și telefon oricând este nevoie
 • depunem sesizări la oficiile de taxe pentru a grăbi procesul de soluționare
 • depunem contestații la oficiul de taxe, dacă dosarul tău întâmpină probleme  
 • îți poți verifica online statusul dosarului tău, oricând, de pe telefonul mobil
 • îți trimitem dovada rezoluției dosarului pentru a te asigura că suma rambursată este cea comunicată de noi
 • îți transferăm banii în siguranță în contul tău bancar

Cuplurile pot beneficia de o deducere fiscală mai mare

Dacă sunteți căsătorit/ă și doriți să solicitați rambursarea impozitului pe venit din Germania, este posibil să beneficiați de o rată mai mică de impozitare, dacă aplicați împreună cu partenerul. Dacă acest caz se aplică pentru dvs., suma care va fi restituita va depinde de o serie de factori, precum vechimea în muncă și tipul jobului pe care l-ați avut.

Când pot solicita și alocația pentru copii?

Orice persoană angajată în Germania care câștigă mai mult de 450 EUR pe lună face automat parte din sistemul de contribuții sociale din Germania. Contribuind la sistemul de contribuții sociale, veți putea beneficia și de alocația pentru copii. 

Alocația pentru copii (Kindergeld) este beneficiul oferit de către statul german părinților, doar în cazul în care aceștia au un permis de ședere permanentă în Germania. Dacă nu mai munciți în Germania sau dacă ați părăsit Germania, atunci nu mai aveți dreptul la alocație (Kindergeld).

Chiar dacă ați lucrat și trăit în Germania, iar copilul/ copii dvs. au rămas în țara natală, ați putea fi în continuare îndreptățiți să solicitați acest beneficiu – cu condiția de a sista primirea alocației din țara natală. 

Dacă ați primit alocația pentru copil în țara de origine, dar suma este mai mică decât echivalentul german, ați putea solicita diferența prin recuperarea taxelor de la autoritățile fiscale din Germania.

Cum procedăm pentru recuperarea impozitului (taxelor) din Germania?

Pentru început, este necesar să ne furnizați câteva informații despre perioada pentru care vreți să vă recuperați taxele, precum și alte câteva informații personale. Procesul din acest pas se realizează prin intermediul formularului din platforma noastră, care poate fi folosit cu ușurință de către oricine și nu durează mai mult de 5 minute.

recuperare taxe germania online
Recuperare taxe din Germania online

După ce ați finalizat completarea formularului, în aproximativ 3-5 zile veți primi o precalculare, în baza informațiilor fiscale disponibile în sistemul Oficiului de Taxe din Germania. Acest pas este complet gratuit!

În cele din urmă, dacă există o sumă de recuperat din impozitul pe venit, cu acordul dvs. vom începe demersurile pregătirii dosarului și vom depune documentele finale la autoritățile fiscale, de unde vom aștepta recuperarea taxelor din Germania.

Cât durează recuperarea taxelor?

Procesul de recuperare al taxelor din Germania cuprinde câteva etape. Toată perioada este divizată în mici pași, care variază în funcție de client și de autoritățile fiscale germane. 

Taxe.ro este o platformă digitală, care nu implică proceduri de deplasare sau trimitere de acte prin poștă, iar cu noi, perioada de rambursare a taxelor este de aproximativ 3-6 luni de la depunere.

Nu-ți pierde șansa de a primi banii înapoi! Te ajutăm să recuperezi taxe pe o perioadă de până la 4 ani.

De ce să recuperezi taxele din Germania cu noi?

Dacă aplici pentru recuperarea taxelor prin intermediul nostru, indiferent de perioada în care ai lucrat în Germania, vei beneficia de servicii profesionale și transparente:

Taxe.ro este o platformă online concepută pentru a ușura efortul de recuperare taxe de care, în general, oamenii se sperie și nu reușesc să-l facă pe cont propriu. Echipa noastră de specialiști a ajutat până acum peste 30 000 de clienți să-și recupereze banii din impozitul pe venit.

Procesul de recuperare al taxelor se face în baza unui contract legal încheiat între Taxe.ro și client – prin acesta clientul împuternicește echipa noastră să facă toate demersurile necesare pentru recuperarea impozitului pe venit din Germania.