Taxe.ro

importanta unui identifikationsnummer

Importanța unui identifikationsnummer pentru românii care muncesc în Germania

Odată ajuns în Germana la muncă, probabil că ai început să iei contact cu diferitele aspecte fiscale ale acestei țări. Iar unul dintre aceste aspecte importante este Identifikationsnummer.

Acesta este cunoscut ca Steueridentifikationsnummer sau Numărul de Identificare Fiscală din Germania și are un rol crucial în domeniul fiscal din Germania. 

În acest articol ne propunem să vedem în detaliu ce este un identifikationsnummer și de ce este important pentru muncitorii români din Germania. Cum se poate obține, la ce se utilizează și nu în ultimul rând de ce ai nevoie de identifikationsnummer pentru recuperarea impozitului pe venit.

Ce este Identifikationsnummer?

Identifikationsnummer sau numărul de identificare fiscală este un cod unic format din 11 cifre și este emis de către autoritățile fiscale germane. 

Acest număr are rolul de a identifica individual fiecare contribuabil al sistemului fiscal german. 

Indiferent dacă ești cetățean german sau român, dacă muncești și locuiești în Germania vei avea un identifikationsnummer.

De ce este important Identifikationsnummer?

Cum spuneam și mai sus, identifikationsnummerul, are o importanță majoră în activitatea fiscală a orcărui muncitor român din Germania. Iată câteva motive pentru care identifikationsnummer este atât de important.

Identificarea Fiscală Identifikationsnummerul arată identitate fiscală pentru fiecare contribuabil din Germania. Acesta este folosit de către instituțiile fiscale pentru a te identifica în sistemul fiscal german și pentru a vă asocia cu toate tranzacțiile și obligațiile fiscale pe care le aveți în Germania.

Declarația de Impozit În Germania fiecare muncitor trebuie să își îndeplinească obligațiile fiscale prin depunerea declarațiilor de impozit. Iar în acestă situație vei avea nevoie de Identifikationsnummer. Acesta va fi utilizat pentru a-ți identifica și calcula impozitele corect.

Angajare și salarizare  Majoritatea angajatorilor germani îți vor cere să furnizezi Identifikationsnummer înainte de a începe să lucrezi pentru ei. 

Acest număr este esențial pentru procesul de înregistrare la locul de muncă și pentru a te asigura că vei primi salariul corect și că impozitele îți vor fi reținute și ele în cel mai corect mod.

Beneficii sociale Identifikationsnummerul este important și atunci când dorești să accesezi diferite beneficii sociale și servicii în Germania, cum ar fi asigurarea de sănătate, alocația pentru copii sau indemnizații de șomaj.

Beneficii sociale Identifikationsnummerul este important și atunci când dorești să accesezi diferite beneficii sociale și servicii în Germania, cum ar fi asigurarea de sănătate, alocația pentru copii sau indemnizații de șomaj.

Cum poți obține un
Identifikationsnummer?

Acum că am clarificat ce este un identifikationsnummer  și de ce este important acest număr, mergem un pas mai departe și ne vom uita la prcesul de obținere a unui identifikationsnummer.

Pașii necesari obținerii unui Identifikationsnummer

1. Contactarea autorităților fiscale.

Acesta este primul pas în obținerea unui identifikationsnummer. Așa că pentru a-l obține, trebuie să te adresezi autorităților fiscale din zona din în care locuiești sau lucrezi în Germania.

Poți face acest lucru în persoană, prin programare, sau prin corespondență, în funcție de procedurile locale.

2. Completarea formularului de solicitare (Antrag auf Erteilung einer Steuer-Identifikationsnummer.)

După ce ai trecut de pasul contactării autorităților fiscale, vei primi din partea lor un formular de solicitare a numărului de identificare fiscală.  Acest formular poartă denumirea de Antrag auf Erteilung einer Steuer-Identifikationsnummer.

Acest formular trebuie completat cu mare atenție, asigurându-te că vei da toate informațiile corecte și complete, inclusiv numele, data și locul nașterii și adresa actuală.

Ce documente îți trebuie pentru obținerea unui Identifikationsnummer?

În majoritatea cazurilor, pentru a putea obține un identifikationsnummer, va trebui să furnizezi o serie de documente care să ateste itentitatea ta.

Ține cont că aceste documente pot  varia în funție de situatia personală, dar în general, vei avea nevoie de următoarele documente. 

  • Cartea de identitate (buletin) sau pașaport
  • Certificatul de naștere
  • Contractul de muncă
  • Documentul care atestă rezidența ta în Germania (Meldebescheinigung)

În cele din urmă asigură-te că toate copiile ale acestor documente sunt conforme cu cerințele autorităților fiscale din Germania.

Dacă nu ești sigur cu privire la documentele necesare sau procesul de solicitare, trebuie să știi faptul că ai posibiltatea să contactezi autoritatea fiscală locală sau să ceri ajutorul unui expert fiscal sau avocat specializat în legislația germană.

Ce faci dacă nu ai primit un Identifikationsnummer?

În cazul în care ai ajuns în Germania, ai făcut toate procedurile însă nu ai primit un identifikationsnummer, te sfătuim să acținezi promt pentru a rezolva această situație, deoarece cum îți spuneam mai sus, acest număr este este esențial în bunul mers al tuturor obligaților fiscale.

Așadar, dacă încă nu ai primit identifikationsnummer, iată ce ai de făcut

1. Contactează autoritățile fiscale locale

Primul pas este să contactezi autoritățile fiscale locale (Finanzamt) din zona în care locuiești sau lucrezi. 

Află adresa și programul de funcționare al Finanzamt-ului local și fă o programare pentru a discuta despre situația despre situația în care te afli.

2. Verifică starea cererii de solicitare a numărului fiscal

Dacă te afli în situația în care ai  depus deja o cerere pentru Identifikationsnummer, dar nu ai primit răspuns cu privire la ea, verifică starea acesteia. 

3. Refă cererea de obținere a unui identifikationsnummer

Dacă cererea dumneavoastră nu a fost procesată, puteți depune o o nouă cerere. 

4. Solicitați asistență legală sau fiscală

Dacă îtâmpini dificultăți în obținerea Identifikationsnummerului sau nu primești răspunsuri de la autorități, poate fi util să te adresezi unui avocat sau expert fiscal specializat în legislația germană. 

Aceștia îți pot oferi asistență și sfaturi pentru a putea obține cu succes identifikationsnummerul.

Pe ce documente apare identifikationsnummerul

Identifikationsnummerul (numărul de identificare fiscală) este menționat pe mai multe documente oficiale putând fi găsit pe următoarele.

Scrisoarea oficială de la autoritățile fiscale

După ce ai obținut Identifikationsnummerul, autoritățile fiscale germane îți vor trimite o scrisoare oficială care conține acest număr. 

Această scrisoare este foarte importantă și trebuie păstrată într-un loc sigur. Ea atestă oficial numărul de identificare fiscal și poate fi necesară în diferite situații administrative și fiscale.

Fișa fiscală anuală

Numărul de identificare fiscală va fi menționat și pe fișa fiscală anuală pe care fiecare angajat o primește la sfârșit de an.

De obicei identifikationsnummerul apare în partea stângă a fișei fiscale.

Contractul de muncă

Identifikationsnummerul poate fi inclus în contractul de muncă sau în alte documente legate de angajare pe care le-ai semnat cu angajatorul tău din Germania.

De ce ai nevoie de un Identifikationsnummer când îți recuperezi taxele din Germania.

Obținerea unui Identifikationsnummer (număr de identificare fiscală) este esențială atunci când, ca român care muncecști în Germania, dorești să aplici pentru recuperarea impozitului pe venit. 

Acest număr, așa cum am spus are o identitate fiscală unică și va permite ca procesul de recuperare a impozitului să fie realizat ăm corect și eficient.

Este foarte important să știi faptul că fără Identifikationsnummer, autoritățile fiscale germane și instituțiile financiare nu te vor putea identifica în sistemul fiscal. 

Prin urmare, acest număr este punctul de plecare pentru orice procedură fiscală și permite procesarea rapidă și corectă a cererii de recuperare a impozitului pe venit.

Pe lângă ce am spus mai sus, Identifikationsnummerul este folosit pentru a conecta toate informațiile tale fiscale ca contribuabil.

Această conectare este una precisă și eficientă care asigură că vei primi impozitul corect înapoi și că vei evita orice erori sau întârzieri în procesul de recuperare. 

În concluzie, Identifikationsnummerul este un element de bază pentru oricine român care dorește să-și recupereze impozitul pe venit din Germania.

Aplică cu Taxe.ro pentru recuperarea taxelor din Germania.

Ce trebuie să reții din acest articol

Sperăm ca informațiile din accest articol să îți fie de folos și să te ajute să te integrezi cât mai bine în sistemul fiscal din Germania. 

Așadar uite ce trebuie să reți!

Distribuie!