Taxe.ro

clasele de impozitare in germania

Clasele De Impozitare În Germania

Dacă muncești legal pe teritoriul Germaniei, automat ești supus unei clase specifice de impozitare. Aceste clase de impozitare sunt diferite și se aplică diferit de la persoană la persoană. 

O clasă de impozitare este definită în funcție de nivelul salarial, de numărul membrilor pe care îi aveți în familie, de starea civilă și câteva alte criterii specifice. 

Clasa de impozitare în care ai fost încadrat este afișată pe fiecare fluturaș de salariu și influențează venitul net pe care îl vei primi din salariu la final de fiecare lună, după colectarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale.

Este recomandat să fii atent la clasa de impozitare în care ești încadrat și să sesizezi angajatorul sau autoritatea locală în cazul în care aceasta nu se potrivește cu statutul tău social, deoarece va influența salariul pe care îl primești în final.

Clasele de impozitare în Germania

Există șase clase de impozitare în Germania, iar fiecare dintre ele prezintă particularități specifice. Urmărește cu atenție fiecare clasă de impozitare de mai jos și vezi dacă clasa de impozitare din fluturașul tău de salariu reflectă cu adevărat statutul tău social.

Clasa 1 de impozitare

Din clasa 1 de impozitare fac parte doar persoanele singure, care nu sunt căsătorite sau nu trăiesc legal alături de un partener. 

Totuși, dacă starea dvs. civilă se schimbă, atunci va trebui să depuneți o cerere la autoritatea locală prin care solicitați schimbarea clasei de impozitare. Va trebui să dovediți acest lucru printr-un document oficial (certificat de căsătorie și actul de identitate al partenerului). 

Clasa 2 de impozitare

Persoanele care muncesc în Germania și sunt încadrate la clasa de impozitare nr. 2 sunt persoanele care își cresc singure copiii. Condiția de încadrare la această clasă este să nu fiți căsătorit, iar cel puțin un copil să locuiască cu dvs.

Clasa 3 de impozitare

În clasa 3 de impozitare sunt încadrate cuplurile în care lucrează doar o persoană. Totuși, mai există o situație des întâlnită în care ambele persoane lucrează, dar veniturile lor sunt diferite considerabil. 

În acest caz, este recomandat ca persoana care are venituri mai mari să solicite încadrarea la clasa de impozitare 3, deoarece impozitele vor fi mai mici spre deosebire de clasa 5, în care ar trebui încadrată persoana cu venituri mai mici.

Clasa 4 de impozitare

Clasa 4 se aplică persoanelor căsătorite care înregistrează venituri aproximativ egale în Germania. În acest caz, ambele persoane vor fi încadrate la aceeași clasă și este interzisă schimbarea unei dintre persoane către o altă clasă de impozitare.

Clasa 5 de impozitare

Clasa 5 de impozitare se aplică doar persoanelor căsătorite, ale căror partener este încadrat la clasa 3 de impozitare, datorită faptului că veniturile înregistrate de aceștia sunt diferite, exact după modelul expus la clasa 3.

Clasa 6 de impozitare

În clasa 6 de impozitare sunt încadrate doar persoanele care muncesc în Germania la mai mulți angajatori. Această clasă implică cele mai mari impozite și contribuții sociale. 

Vă recomandăm să urmăriți cu atenție an de an clasa de impozitare la care ați fost încadrat, care poate fi găsită foarte ușor pe ultimul fluturaș de salariu sau pe închiderea de an primită de la angajator (documentul Steuer).

Dacă observați că statutul dvs. social nu se mai potrivește cu clasa de impozitare la care sunteți supus (spre exemplu vă căsătoriți sau apare un copil), atunci solicitați schimbarea clasei de impozitare la angajator sau la autoritatea locală.

Recuperează-ți taxele din Germania prin cea mai simplă procedură!

Distribuie!