Taxe.ro

bagaj cala avion taxe.ro

Bagaj De Cală La Avion: Totul Despre Dimensiuni, Obiecte Interzise, Procedură

Urmează să pleci în străinătate și ai bagaj de cală? Este foarte important să te asiguri că respecți regulile impuse de către operatorii de zbor, astfel încât să nu întâmpini probleme la aeroport.

Foarte mulți oameni care pleacă în străinătate pentru primele dăți se expun riscului de a fi nevoiți să renunțe la lucruri din bagaj sau chiar să plătească în plus sume mari de bani pentru că au dimensiuni nepotrivite la bagajul de cală.

Pentru a preîntâmpina acest risc, am pregătit un ghid cu tot ce trebuie să știi atunci când ai bagaj de cală la avion.

Ce este bagajul de cală?

Bagajul de cală este bagajul mare pe care fiecare dintre noi îl folosim atunci când urmează să plecăm în străinătate pe o perioadă mai lungă de timp. În general, acest bagaj este un troller sau o geantă mai mare, în care oamenii își cară lucrurile de care au nevoie în locul în care urmează să ajungă. 

Bagajul de cală poartă această denumire deoarece locul în care este transportat este cala avionului – adică un fel de “portbagaj” al avionului. Deoarece spațiul din avion este mic și foarte compact, este nevoie de un astfel de loc pentru bagaje.

Bagajul cu care ne îmbarcăm în cabina avionului se numește bagaj de mână și puteți găsi ghidul informativ despre acesta aici.

Ce dimensiuni și ce greutate trebuie să aibă bagajul de cală?

DImensiunile bagajului de cală trebuie să respecte cu strictețe dimensiunile și greutatea impusă de către operatorul de zbor. Dacă aveți zbor spre Germania cu compania WIzzAir sau Lufthansa, trebuie să intrați pe website-ul companiei și să verificați acest lucru.

Spre exemplu, la compania Lufthansa dimensiunea și greutatea bagajului de cală trebuie să corespundă cerințelor impuse de către companie:

Bagaj Cală - Dimensiuni Lufthansa

CLASA
DIMENSIUNE
GREUTATE
Economic
maxim 158 cm (L+l+Î)
maxim 23 kg

Pe lângă bagajul de cală care se plătește în general, la Lufthansa îți este permis să iei cu tine în avion, gratuit, un ghiozdan sau o geantă (de maxim 55 x 40 x 23 cm). Mai mult, poți avea pe lângă acest bagaj, chiar și o geantă de mână sau de laptop (de maxim 40 x 30 x 10 cm).

Bagaj Cală - Dimensiuni WizzAir

CLASA
DIMENSIUNE
GREUTATE
Economic
maxim 149 X 119 X 171 cm (L+l+Î)
maxim 20 kg

De reținut!
Limitele de dimensiune și greutate expuse sunt valabile pentru Clasa Economic (la clasa Business/ Plus dimensiunile pentru bagaj de cală se modifică).

Dimensiuni bagaj cală pentru diverse companii aeriene

Caută-ți compania cu care urmează să zbori în tabelul de mai jos și asigură-te că bagajul de cală nu depășește dimensiunea și greutatea impusă de compania aeriană.

Compania aeriană Dimensiuni bagaj cală Greutate (clasa economică)
Ryanair 81x119x119 cm 20 kg
KLM max. 158 cm (L+l+î) 23 kg
BlueAir 100x80x30 cm 32 kg
British Airways 90x75x43 cm 23 kg
Austrian Airlines max. 158 cm (L+l+h) 23 kg
Alitalia max. 158 cm (L+l+h) 23 kg
Air France max. 158 cm 23 kg
Air Berlin Nespecificat 23 kg
Brussels Airlines max. 158 cm 23 kg
Czech Airlines max. 203 cm 23 kg
Finnair max. 158 cm 23 kg

Cum verificăm un bagaj de cală pentru a fi siguri că avem dimensiuni potrivite?

Pentru a verifica dacă bagajul dvs. de cală se încadrează în dimensiunile impuse de către compania aeriană, ți-am pregătit o schemă cu zonele pe care trebuie să le măsori la bagajul de cală. Mai jos, avem un exemplu cu dimensiunile bagajului de cală de 23kg de la BlueAir.

dimensiuni bagaj cală
Dimensiuni bagaj cală 23kg

Cum procedez la aeroport atunci când am bagaj de cală?

Atunci când ai bagaj de cală (acel troller sau geantă) este obligatoriu să îl predai la locul în care se face check-in-ul. Locul în care se lasă bagajul este afișat pe ecranul mare care îți arată numărul zborului și poarta de îmbarcare.

Pe baza a ceea ce se afișează în dreptul zborului tău, mergi spre poarta care este indicată acolo. Când te apropii de poarta respectivă, caută locul cu sigla companiei cu care zbori, deoarece acolo va trebui să lași bagajul.

La check-in, bagajul de cală este verificat din punct de vedere al greutății și a dimensiunii, iar dacă nu te încadrezi în limitele impuse de către operator, va trebui fie să mai scoți din ele ca să atingi limita maximă de greutate, fie să plătești în plus pentru kilogramele extra.

Dacă bagajul de cală a fost verificat și este conform standardelor, acesta va fi pus pe o bandă și va fi preluat în cala avionului. În schimb, vei primi un bilet de trecere la controlul de securitate și vei ridica bagajul de cală în momentul în care ajungi la aeroportul de destinație (din zona de bagaje pe care o vei vedea afișată pe indicatoare în aeroport).

Ca să rezumăm acest proces în câțiva pași simpli, asigură-te că respecți lista de mai jos:

  • Urmărești pe ecranul mare unde sunt afișate zborurile momentul în care check-in-ul s-a deschis 
  • Te îndrepți către poarta indicată pe ecran, în dreptul zborului tău 
  • Mergi la locul în care vezi sigla companiei și te așezi la coadă 
  • Predai bagajul împreună cu buletinul/ pașaportul și biletul de avion tipărit 
  • Primești un bilet de trecere, de care vei avea grijă pentru că îți va trebui în momentul în care vei ridica bagajul de cală de la destinație

Am bagaj de cală - ce am voie și ce nu am voie să pun în el

Acum că știi cum să-ți alegi bagajul de cală și știi cum se procedează la aeroport cu el, trebuie să știi că nu ai voie să cari orice lucru în el. Un bagaj de cală trebuie făcut cu atenție și trebuie să știi dinainte ce ai voie și ce nu ai voie să pui în el.

Ce ai voie în bagajul de cală

Dacă nu ești sigur ce ai voie să iei cu tine în bagajul de cală, asigură-te că urmărești cu atenție acest ghid. Printre obiectele/ lucrurile care sunt permise în bagajul de cală regăsim aproape toate lucrurile din categoria:

  • îmbrăcăminte cosmetice (inclusiv parfumuri, deodorante, creme etc) 
  • alimente (mare grijă la alimentele proaspete) 
  • electronice/ electrocasnice 
  • obiecte ascuțite (cuțite, foarfece, lame de ras etc) 
  • alcool, băuturi răcoritoare, siropuri, apă și alte lichide 
  • țigări

Când vorbim despre medicamente, trebuie să te asiguri că este indicat să ai rețetă lângă acestea, deoarece sunt permise într-o anumită limită. Dacă ai medicamentele strict necesare (cele care se pot elibera fără prescripție medicală) nu ar trebui să îți faci probleme. Totuși, dacă ai medicamente lichide trebuie să le depozitezi în sticluțe de 100 ml.

Dacă ai arme pe care le folosești în mod legal, trebuie neapărat să le declari la check-in pentru a nu întâmpina probleme ulterior. Cu toate acestea, asigură-te că nu transporți obiecte de valoare în bagajul de cală, deoarece acestea pot fi furate.

Ce nu ai voie să pui în bagajul de cală (obiecte interzise)

Există o listă restrânsă cu obiecte strict interzise în bagajul de cală al avionului. Acordă atenție sporită acestor obiecte și fii sigur că nu incluzi în bagajul tău de cală nimic din lista de mai jos. 

  • butelii de gaz pentru camping, torțe cu gaz, brichete de cărbuni
  • explozibili și substanțe inflamabile 
  • substanțe chimice și toxice (spray cu gaz comprimat, acizi etc)

Mai departe, una dintre cele mai frecvente întrebări legate de obiectele permise în bagajul de cală este “Câte pachete de țigări ai voie în bagajul de cală?”.

Câte pachete/ cartușe de țigări ai voie în bagajul de cală?

Potrivit esky.ro, este permis transportul a maximum două cartușe de pachete de țigări. Pentru a nu avea probleme, aceștia recomandă să luați un cartuș în bagajul de mână, iar pe celălalt în bagajul de cală. 

Oricum, dacă aveți de gând să luați o cantitate mai mare de tigări cu dvs. este recomandat să apelați Poliția de Frontieră/ Vamă și să fiți siguri, deoarece limita variază de la o țară la alta. 

Acum că știi cum procedezi cu bagajele, ar putea să te intereseze care este procedura pentru check-in, atât online, cât și la aeroport.

Surse:

Lufthansa
WizzAir
esky
momondo

Distribuie!