Taxe.ro

deschidere cont bancar strainatate

Deschidere Cont Bancar În Străinătate: Pe Înțelesul Tuturor

Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le faceți în momentul în care vă angajați și ați ajuns într-o țară străină să fie deschiderea contului bancar. Contul bancar este foarte util în multe dintre demersurile fiscale pe care le veți întreprinde în străinătate, dar mai ales în operațiunile zilnice în ceea ce privește plățile și încasările.

Conform normelor europene, orice persoană cu rezidență legală într-o țară străină poate solicita o deschidere de cont bancar în străinătate – numit și „cont de plăți cu servicii de bază”. 

O deschidere de acest tip de cont bancar reprezintă o soluție pentru persoanele care merg la muncă în străinătate, astfel că nicio bancă nu vă poate respinge cererea doar pe motiv că nu locuiți în țara în care se află sediul băncii.

Pentru a vă deschide un cont bancar în străinătate, este posibil ca banca la care mergeți să efectuați această operațiune să vă ceară dovada faptului că locuiți în România, precum și faptul că lucrați în țara în care faceți solicitarea deschiderii contului bancar.

Ce poți face cu un cont bancar cu servicii de bază?

Un cont bancar cu servicii de bază vă oferă posibilitatea de a face tranzacții standard de zi cu zi, cum ar fi: 

  • depuneri de numerar 
  • retrageri de numerar 
  • primirea și efectuarea de plăți (de exemplu, debitări directe sau cumpărături cu cardul)

Mai exact, un astfel de cont bancar în străinătate vă oferă tot ce aveți nevoie pentru a încasa salariul, a trimite bani în țară sau pentru a plăti cu cardul diverse servicii, cum ar fi plăți către furnizorii de utilități, cumpărături la supermarket și altele.

Ca la orice bancă, contul bancar și administrarea acestuia o să fie prevăzută cu un comision pe care banca îl va reține lunar, totuși acesta se va încadra în limite normale de preț.

Ia în considerare și faptul că banca din țara în care deschizi contul bancar ți-ar putea cere să depui o sumă fixă în cont ca depozit inițial (o sumă nesemnificativă).

Cum poți face o deschidere de cont bancar în străinătate?

Am pregătit un mic ghid “pas cu pas” pentru a vă îndruma corect spre deschiderea unui cont bancar în străinătate. Urmați acești pași și asigurați-vă că aveți toate documentele cu dvs. înainte de a merge la bancă.

  1. Mergeți la o bancă din orașul în care lucrați și solicitați deschiderea unui cont bancar pentru încasare salariu și plăți zilnice 
  2. Prezentați o copie după contractul de muncă din țara în care lucrați 
  3. Prezentați o copie după actul de identitate 
  4. Prezentați certificatul de rezidență/ ședere sau dovada adresei dvs. din țara respectivă 
  5. Dovada istoricului bancar (de la caz la caz)
    În unele cazuri, ţi se pot solicita detalii bancare de la banca din ţara de origine pentru a se putea asigura că nu aveți interdicții pentru a efectua operațiuni bancare (dacă aveți un cont bancar la o bancă din România este perfect)

Sfaturi pentru deschidere de cont bancar în străinătate

De principiu, deschiderea unui cont bancar în străinătate nu ar trebui să-ți pună probleme, iar acest proces nu durează mai mult de 30 de minute atunci când te prezinți fizic la bancă și ești pregătit dinainte.

Ideal este să fii pregătit atunci când te prezinți la bancă și să ai în vedere câteva lucruri importante pentru a te asigura că nu vei avea dificultăți cu personalul băncii în procesul de deschidere a contului bancar:

  • dacă nu vorbești limba țării respective, ia pe cineva cu tine care poate purta o conversație în limba respectivă 
  • roagă persoana care te însoțește să citească contractul cu atenție și să fie atent la secțiunea de comisioane (lunare, de transfer în străinătate etc) 
  • asigură-te că ai cu tine documentele recomandate în secțiunea de mai sus 
  • asigură-te că ai primit documentele și detaliile contului (cardul, PIN-ul, contul de online banking)

Deschiderea unui cont bancar în străinătate îți va fi foarte util și te va scăpa de multe griji și drumuri. Acesta îți va permite să încasezi salariul direct pe card, îți va permite să faci cumpărături online fără să te mai deplasezi la magazine, mai ales atunci când nu ai timp.

De asemenea, în momentul în care depui solicitări la instituțiile fiscale pentru recuperarea taxelor, cum ar fi solicitarea restituirii impozitului pe venit sau alocația copiilor, un card bancar în care pot fi transferați banii va fi extrem de folositor!

Poți recupera taxele din străinătate online! Solicită o estimare gratuită a sumei pe care o poți recupera!

Distribuie!