Taxe.ro

Totul Despre Minijob În Germania

Există posibilitatea ca în momentul de față să primești un salariu care acoperă la limită cheltuielile pe care le ai. Și tocmai de aceea, te gândești la posibilitatea de a avea un venit suplimentar. 

Și pentru că locuiești în Germania, o soluție poate fi găsirea unui loc de muncă ce poate fi exercitat în timpul care îți rămâne liber și care îți poate aduce un plus financiar în bugetul tau. 

Așadar, în rândurile de mai jos dorim să îți explicăm totul depre minijob în Germania. 

Important de știut înainte de a alege un minijob

În cazul în care aveți deja un loc de muncă cu o normă întreagă și doriți extinderea veniturilor dumneavoastră cu un minijob, trebuie să știți faptul că angajatorul principal trebuie să își dea acceptul pentru mini-job. 

Ce este un minijob?

Minijob-ul este numit în termeni legali drept o activitate profesională cu regim redus. Acesta este, de regulă plătit cu o sumă minimă sau este exercitat pentru o perioadă scurtă de timp.

În fața legii, mini-joburile au un statut egal cu locurile de muncă pe fracțiune de normă și cu locurile de muncă cu normă întreagă.

Minijob-ul în Germania este un concept des utilizat deoarece angajatorii pot oferi angajaților acel contract special care presupune o angajare cu timp redus de lucru. 

Germania a introdus mini-joburile prima dată în anul 2002. Acestea au reprezentat o modalitate legală și potrivită pentru acei angajatori care își doreau să ofere locuri de muncă cu normă redusă.

Pe de cealaltă parte, muncitorii care optează pentru acest tip de muncă, se bucură de flexibilitate și anumite reduceri de taxe. 

Ce presupune contractul de muncă al unui minijob?

Contractul de muncă al unui minijob este un contract diferit față de contractele utilizate în mod general. 

Aceste contracte presupun, așa cum spuneam mai sus, o angajare cu un timp de muncă redus, numite în limba germană: Geringfügige Beschäftigung. Tipul acesta de contract este frecvent folosit de către muncitorii care doresc să obțină venituri suplimentare, pe lângă cel de bază. 

Un contract de muncă poate fi încheiat fie în scris, fie pe cale verbală. Totuși, pentru a evita posibile neînțelegeri, este recomandat ca viitorul contract de muncă să fie încheiat în scris.  În situații de conflict, o variantă scrisă a contractului poate facilita prezentarea și rezolvarea problemelor în instanță.

În lipsa unui contract de muncă scris, angajatorul are obligativitatea de a vă elibera un document scris după maxim o lună de angajare, din care să reiasă condițiile de muncă esențiale. 

Atunci când optezi pentru un contract de tip minijob, angajarea se poate face fie într-o companie, fie ca ajutor în domenii precum curățenia sau grădinăritul.

Ce program de lucru ai la un minijob?

În mod normal, în lipsa unui acord între angajator și angajat, angajații nu sunt obligați să lucreze peste program, în ture, în timpul sărbătorilor legale, duminica sau în timpul nopții. 

Care este salariul unui minijob?

Începând cu data de 1 octombrie 2022, salariul pentru cei care au încheiat un contract cu regim redus, este de maxim 520 de euro pe lună.

Atunci când ai un astfel de contract, trebuie să știi faptul că pentru suma câștigată, nu vei plăti impozite deoarece asigurările sociale și toate celelalte contribuții sunt deja plătite din salariul de bază. 

Cu noi, recuperezi taxele online și durează aproximativ 30 de zile până primești banii înapoi!  

Plata orelor suplimentare

Atât angajații cât și angajatorii, pot conveni furnizarea prestaților de muncă în funcție de volumul de muncă. 

În acest caz trebuie să se stabilescă atât timpul de muncă zilnic, cât și timpul de muncă săptămânal. 

Dreptul la concediu

Și angajații care exercită o activitate profesională în regim redus au dreptul la concediu. 

Legea reglementează un concediu de minim  24 de zile la o săptămână de 6 zile lucrătoare (ceea ce corespunde cu o perioadă de 4 săptămâni libere)

Conform legislației care reglementează concediul anual în Germania, la mai puține zile lucrate pe săptămână concediul trebuie calculat corespunzător.

Important de știut!

În cazul în care lucrați într-o companie unde se lucrează și cu normă întreagă, iar  angajatorul oferă angajaților cu normă întreagă mai multe zile de concediu, se va aplica pricipiul tratamentului egal, care îi interzice angajatorului să dezavantajeze persoanele care lucrează în regim de minijob. Astfel că, în mod corespunzător, acestora le revine și lor un cuantum mărit de zile de concediu.

Exemplu de calcul al concediului

Să presupunem că lucrați 5 zile pe săptămână. În acest caz aveți dreptul la 20 de zile de concediu, chiar dacă lucrați doar 3 ore pe zi. 

În cazul în care lucrați aceste 15 ore în doar 2 zile, nu mai aveți dreptul la 20 de zile de concediu, ci la 8. 

Ce drepturi au persoanele care lucrează la un minijob

Protecție împotriva concedierii 

Persoanelor care lucrează în regim de minijob li se oferă protecție legală împotriva concedierii în cazul în care acesta nu lucrează într-o companie mică și în cazul în care contractul de muncă are o vechime de cel puțin 6 luni. 

În cazul unei concedieri, decizia de concediere trebuie transmisă în scris și trebuie să fie înteleasă de către persoana concediată. 

Pe de cealaltă parte și angajatul are dreptul de a înainta o acțiune în fața tribunalului, pentru Litigii de Muncă, într-o perioadă de până la 3 săptămâni de la primirea concedierii. 

Prin această acțiune, angajatul are dreptul să impună anularea măsurii de concediere. 

Indemnizație și concediu de maternitate

Femeile însărcinate și care cotizează la o asigurare de sănătate publică, pot beneficia de o indemnizație de maternitate. 

Femeile care nu își mai pot desfășura munca datorită sarcinii au dreptul la concediu de maternitate chiar dacă acestea lucrează în regim de minijob.

Concediu medical

La fel ca toți angajații, persoanele care lucrează în refim de mini-job au dreptul de plată a salariului pentru concediu medical până la o perioadă de 6 luni calendaristice.

Dreptul la prime de sărbătorile legale

Conform principiului  tratamentului egal, persoanele care lucrează într-un mini-job, au dreptul la prime de sărbători, proporționale cu orele lucrate. 

Ce alte drepturi mai au persoanele care lucrează într-un minijob

  • contract de angajare
  • informații scrise despre condițiile esențiale ale contractului
  • continuitatea plății salariului în caz de îmbolnăvire a copilului
  • asigurare legală în caz de accidente la locul de muncă sau pe drumul  către și de la locul de muncă
  • prodecție specială pentru persoanele cu handicap

Specialiștii din domeniul muncii atrag atenția, că atunci când lucrați intr-un mini-job trebuie să fiți atenți la toate detaliile legate de drepturile dumneavoastră deoarece studiile arată că multor angajați cu mini-job li se refuză aceste drepturi.

Asigurarea de sănătate pentru un minijob

Deși angajatorul plătește o contribuție de bază pentru asigurările sociale, cei care au un loc de muncă de tipul minijob nu sunt asigurați automat pentru sănătate și îngrijire pe termen lung.

În cazul în care, angajații câștigă mai mult de 520 de euro, aceștia pot plăti singuri pentru asigurarea de sănătate și îngrijire medicală fiind astfel asigurați. 

Asigurarea de sănătate pentru un minijob

Deși angajatorul plătește o contribuție de bază pentru asigurările sociale, cei care au un loc de muncă de tipul mini-job nu sunt asigurați automat pentru sănătate și îngrijire pe termen lung. 

În cazul în care, angajații câștigă mai mult de 520 de euro, aceștia pot plăti singuri pentru asigurarea de sănătate și îngrijire medicală fiind astfel asigurați. 

Care sunt dezavantajele unui minijob?

Șomajul

Este cunoscut faptul că oricine are un un loc de muncă cu normă redusă, nu trebuie să plătească nicio contribuție la asigurările de șomaj. 

Deși acest lucru poate părea ca un avantaj, el reprezintă defpat un dezavantaj fundamental al locurilor de muncă de tip minijob. 

Astfel că, angajatul nu va avea dreptul la o indemnizație de șomaj în cazul rămânerii fără locul de muncă. 

Pensia

Un alt dezavantaj al unui mini-job ține de aspectul pensiei. Astfel că, orice persoană care are ca minijob  singurul loc de muncă iar acesta este desfășurat pentru o periaodă lungă de timp, la timpul pensionării, acesta nu va beneficia de o pensie mare, deoarece contribuția plătită pe durata locului de muncă a fost una scăzută.

Important!

Oricine a avut exclusiv locuri de muncă de tipul mini-job, și au fost scutiți de asigurarea de pensie,  nu va avea deptul la pensie. În multe cazuri, astfel de situații duc la un risc ridicat de sărăcie la bătrânețe. 

Cu toate acestea, trebuie să menționăm faptul că mini-job-ul poate fi folosit ca o modalitate de lansare pentru a putea lucra pe o poziție cu normă întreagă.

Această practigă este reglementată prin legi și vine ca un ajutor pentru dezvoltarea profesională a angajatului. 

Acstfel că, angajatorul poate lua în considerare un angajat ca fiind prioritar pentru ocuparea unui loc de muncă asemănător, dar cu normă întreagă.

Recuperează taxele online, fără hârtii, deplasări sau transmitere prin poștă!

Distribuie!