Taxe.ro

intrebari-despre-recuperarea-taxelor

Informează-te corect cu privire la recuperara taxelor din Germania

Există multe întrebări despre recuperarea taxelor, iar dacă ai ajuns aici, cu siguranță vei găsi răspuns la orice nelămurire! 

Am pregătit un ghid complex cu întrebări și răspunsuri de la specialiștii în consultanță fiscală și recuperarea taxelor, astfel orice problemă ai cu privire la taxe, cu siguranță îi vei găsi sensul aici.

Am strâns deja o comunitate de peste 100 000 de români care lucrează în Germania și știm cât de important este pentru tine să ai situația fiscală declarată la zi!

1. Ce înseamnă mai exact recuperarea taxelor (Steuererklärung)?

Recuperarea taxelor este un efect al depunerii declarației fiscale la fiecare început de an fiscal pentru anu care tocmai s-a încheiat!

Practic, orice persoană care muncește legal pe teritoriul Germaniei este îndreptățită să depună o declarație fiscală prin care solicită instituțiilor fiscale să i se recalculeze situația fiscală, astfel încât să vadă dacă s-au reținut impozite corect sau nu

Declarația fiscală este procesul prin care putem beneficia de o recalculare din partea statului, iar aceasta cuprinde toate documentele fiscale pe care muncitorul le-a acumulat de-a lungul unui an fiscal (fișa fiscală anuală/ fluturașii de salariu etc), dar și alte documente de identificare, cum ar fi certificatul de rezidență fiscală, copie a cărții de identitate, a certificatelor de căsătorie etc.

Îți facem recalcularea în avans și gratuit! Iar dacă ai bani de recuperat, ne ocupăm dosarul tău, iar tu nu trebuie să te deplasezi deloc!

Pe baza fișelor fiscale și informațiilor pe care angajatorul tău le-a declarat la Finanțe, oficiul de taxe recalculează impozitele reținute, acordă deduceri fiscale unde este cazul, iar efectul acestei recalculări poate fi:

👍 Pozitiv – adică vei primi o anumită sumă de bani înapoi de la stat

👎 Negativ – adică ai de plată înapoi către stat o anumită sumă

9/ 10 români care aplică pentru recuperarea taxelor din Germania au bani de recuperat după recalculare!

2. De ce trebuie să păstrez fluturașul de salariu sau fișa fiscală anuală?

Pe ultimul fluturașul de salariu sau fișa fiscală anuală găsim toate datele care ne ajută să îți calculăm suma pe care o poți recupera. 

fisa-fiscala-anuala

Pe oricare dintre aceste două documente fiscale sunt afișate informații despre situația ta fiscală (clasa de impozitare, angajator etc), veniturile câștigate în decursul unui an fiscal, precum și impozitele plătite.

Fără aceste documente, nu te putem ajuta!

Nu mai ai nici fișa fiscală anuală și nici ultimul fluturaș de salariu? în anumite condiții le putem solicita noi gratuit!

3. Ce se întâmplă dacă aflu că am bani de recuperat?

Dacă soliciți o recalculare gratuită cu ajutorul Taxe.ro și primești răspuns pozitiv, tot ce mai trebuie să faci este să demarezi procesul de recuperare a taxelor.

Bineînțeles, noi o să facem totul pentru tine, tu doar aștepți momentul în care oficiul de taxe de care aparții în Germania îți restituie banii în cont!

Noi te anunțăm când s-a depus dosarul, te informăm când s-a transmis decizia de rambursare și vom reține comisionul de 20% abia în momentul în care s-au rambursat banii, adică la final!

Comisionul reținut de Taxe.ro anul acesta reprezintă o cheltuială deductibilă! Dacă aplici tot cu noi la anul, există posibilitatea să primești o parte din comision înapoi!

4. Ce se întâmplă dacă aflu că nu am bani de recuperat?

Dacă soliciți o recalculare gratuită cu ajutorul Taxe.ro și primești răspuns negativ, adică că ai de plată către statul german, nu vom depune dosarul!

Ești obligat să restitui banii înapoi către statul german doar în cazul în care:

5. Cât durează recuperarea taxelor din Germania?

Recuperarea taxelor din Germania durează aproximativ 2-3 luni.

  • Dacă ai muncit un an fiscal întreg (din 1 Ianuarie până în 31 Decembrie) procesul se poate scurta cu pâna la 30 de zile.
  •  Dacă ai mai aplicat în trecut pentru recuperarea taxelor, durata de recuperare se poate scurta cu până la 30 de zile.
  • Dacă ți-ai schimbat adresa în decursul anului fiscal în care ai muncit în Germania și nu ai declarat acest lucru la oficiul de taxe (Unmeldung), procesul poate fi prelungit cu până la 45-90 de zile. 

De regulă, media de recuperare pentru clienții Taxe.ro este de 38 de zile de la momentul aplicării, la care se mai adaugă timpul de procesare a dosarului de la momentul completării formularului online, până la data trimiterii dosarului la Finanzamt.

6. Cât costă recuperarea taxelor cu Taxe.ro?

Comisionul Taxe.ro pentru recuperarea taxelor este de 20% din suma pe care o vei recupera! Mai exact, vom reține acest comision doar în momentul în care banii au fost rambursați de către oficiul de taxe!

Comisionul Taxe.ro pentru recuperarea taxelor este de 20% din suma pe care o vei recupera! Mai exact, vom reține acest comision doar în momentul în care banii au fost rambursați de către oficiul de taxe!

Mai multe informatii despre preturi găsești în lista noastra de prețuri

7. Dacă încă lucrez în Germania, mai pot recupera taxe?

Dacă încă lucrezi în Germania, îți poți recupera taxele fără nicio restricție! 

Taxele se pot recupera pentru ultimii patru ani fiscali (2019, 2020, 2021, 2022), indiferent că încă lucrezi în Germania sau ai plecat în România!

Taxele se recuperează întotdeauna cu un an în urmă, mai exact, pentru perioada lucrată în 2023, vei putea recupera taxele începând cu anul 2024!

8. Mai pot lucra în Germania după ce am recuperat taxele?

Nu există nicio restricție în ceea ce privește recuperarea taxelor! 

Recuperarea taxelor este o practică legală în Germania, astfel că toate persoanele care muncesc pe teritoriul țării sunt îndreptățite să facă acest lucru.

Recuperarea taxelor este o practică legală în Germania, astfel că toate persoanele care muncesc pe teritoriul țării sunt îndreptățite să facă acest lucru.

Chiar mai mult, depunerea declarației fiscale pentru recalcularea taxelor este o practică încurajată de către statul german, de multe ori devenită obligație pentru persoanele care muncesc în Germania și intră într-o categorie specifică de taxare!

Așadar, depunerea declarației fiscale (Steuereklerung), procedura prin care se recuperează taxele din Germania este un lucru pe care ar trebui să îl faci an de an, fără grija faptului că nu mai poți lucra acolo!

9. Am muncit sezonier, pot recupera taxe?

Dacă ai muncit sezonier, adică mai puțin de un an, ești unul dintre persoanele care se vor bucura de recuperarea completă a impozitelor plătite în Germania. 

Dacă salariul tău brut pe care l-ai încasat în Germania nu depășește 9400 Euro/ an, atunci vei fi unul dintre norocoșii care primește tot impozitul plătit înapoi!

✍️ Uite un exemplu practic 

Să presupunem că ai lucrat în Germania din luna mai până în luna august, adică 4 luni, pe un salariu de 1200 de euro. În total ai câștigat 4800 de euro. Acest lucru înseamnă că după ce îți vei încheia contractul, poți aplica pentru recuperarea taxelor și îți vei recupera tot impozitul pe care l-ai plătit în acea perioadă

10. Am muncit la mai multe companii, pot recupera taxe?

Poți recupera taxe chiar și în cazul în care ai muncit la mai multe companii în decursul unui an fiscal, fie ai avut două locuri de muncă în același timp, fie ai schimbat mai multe locuri de muncă.

Este foarte important să păstrezi fluturașii de salariu de la fiecare angajator sau să ceri fișa fiscală anuală la final de contract pentru a putea solicita gratuit o recalculare a impozitelor plătite!

11. Nu mai am fluturașii de salariu, ce pot face?

recuperare-flututras-germania

În cazul în care ai lucrat în Germania, dar nu ai păstrat fluturașii de salariu, există două variante prin care le poți obține:

12. Am lucrat mai mulți ani în Germania, pot recupera ceva?

Da, poți recupera taxele din ultimii patru ani fiscali – 2019, 2020, 2021, 2022! Cu cât ai lucrat mai mult, cu atât mai mult poți recupera!

Recuperează taxele online, fără hârtii, deplasări sau transmitere prin poștă!

Distribuie!