Taxe.ro

ce inseamna check in si cum se face

Ce Înseamnă Check-In Și Cum Se Face [Online sau La Aeroport]

Ți-ai cumpărat bilet de avion online și acum nu știi când, cum și unde să faci check-in? Poate că nici măcar nu cunoști termenul, din acest motiv o informație despre ce înseamnă check-in și care este procedura de check-in te-ar ajuta mai mult. 

Cu toții am trecut prin asta și am stat cu teamă până la urcarea în avion că nu am făcut check-inul sau că nu știm dacă am făcut ce trebuia. 

Haideți să trecem împreună peste aceste bariere și să învățăm ce înseamnă check-in, cum se face și cum ne prezentăm la aeroport.

Ce înseamnă check-in?

Check-in-ul reprezintă biletul cu care te poți îmbarca în aeronavă. Fără a avea acest bilet, nimeni nu poate trece de controlul de securitate, respectiv nu se poate îmbarca în avion. După ce ai achiziționat biletul de avion, practic doar ai făcut plata, dar nu ai primit biletul de îmbarcare, ci doar o confirmare a rezervării. Fiecare pasager trebuie să emită acest bilet de îmbarcare (check in) înainte de sosirea la aeroport.

Biletul de îmbarcare se poate genera abia cu câteva zile înainte de ziua zborului, iar denumirea lui este check-in (boarding pass). Acest proces este gratuit și se poate face cu ușurință, fiind necesare doar datele din buletin ale pasagerului.

Încă dinainte să te apuci să faci check-inul, trebuie să știi că există două modalități prin care se poate face acesta. Majoritatea oamenilor fac check-in online, dar totuși mai sunt cazuri în care unii oameni aleg să îl facă direct la aeroport, în ziua plecării.

Ce înseamnă check-in online?

Check-in online înseamnă că vei putea genera biletul de îmbarcare direct online, înainte de ziua zborului. Compania de la care ai achiziționat biletul îți va trimite o notificare prin email sau sms pentru a te înștiința că check-inul se poate face online. 

În caz că ai achiziționat biletul online de pe site-ul unei companii aeriene, poți verifica acest lucru pe website-ul companiei și poți vedea dacă îți este permis accesul pentru a face check-in. Unele companii au chiar și aplicație de mobil, astfel că poți face check-in direct acolo.

În secțiunile următoare, îți arătăm cu cât timp înainte se face check-in și cum se face check in online.

Ce înseamnă check-in la aeroport?

În cazul în care nu vrei să faci check-inul online, ai de asemenea posibilitatea de a face acest lucru direct la aeroport. Nu trebuie să știi neapărat ce înseamnă check-in ul la aeroport, deoarece vei fi ajutat acolo de către reprezentanții companiei aeriene.

La momentul sosirii în aeroport, trebuie să te îndrepți către ghișeul la care operează compania cu care urmează să zbori! Odată ajuns acolo, te prezinți cu buletinul și bagajul de cală (dacă ai), iar aceștia te vor ajuta să faci check-inul. Trebuie să reții că această procedură poate implica costuri suplimentare, în funcție de companie.

În cele ce urmează, îți vom explica cu cât timp înainte se face check-in și cum se face check-in, atât online, cât și de la aeroport.

Cu cât timp înainte se face check-in?

Acum că știi ce înseamnă check-in și ești sigur că trebuie să îl faci înainte de a te prezenta la poarta de plecare, este relevant să știi cu cât timp înainte se face check-in pentru îmbarcare!

Companiile aeriene decid cu cât timp înainte se face check-in pentru îmbarcare. De regulă, cele mai întâlnite situații implică deschiderea check-in ului cu 24-48 de ore înainte de zbor.  

Pentru a fi sigur că acționezi la timp, urmărește adresa de email cu care ai cumpărat biletul de avion sau mesageria, dacă ai optat să primești notificare pentru momentul în care poți face check-in. 

Oricum, am pregătit câteva exemple de la diverse companii pentru a știi cu cât timp înainte se face check-in.

Cum se face check-in online la WizzAir?

Dacă nu ai achiziționat și un loc în avion la cumpărarea biletului, check-inul pentru zborul cu WizzAir va fi disponibil doar cu 48 de ore înainte de plecarea zborului, ca să îți răspundem și la întrebarea „cu cât timp înainte se face check in la WizzAir”

check in online WizzAir

Pentru check-in online, trebuie să intri pe site-ul web sau pe aplicația mobilă a celor de la WizzAir și să mergi la secțiunea „check-in și rezervări”, cu maxim 48 de ore înainte de ora zborului. 

În momentul în care ai completat acest formular cu „codul de confirmare” pe care l-ai primit pe email sau prin sms când ai cumpărat biletul, vei ajunge într-un alt formular unde îți vor fi cerute datele personale (nume, prenume, seria de buletin), precum și câteva alte informații despre zbor. 

După ce ai completat și cel de-al doilea formular cu datele necesare pentru check-in, vei avea posibilitatea să descarci biletul sau să îl primești pe email. Acel bilet îl vei tipări sau îl păstrezi pe telefon și te prezinți cu el la aeroport.

Cu cât timp înainte se face check-in la WizzAir?

Procedura de check-in la WizzAir se face cu maxim 48 de ore înainte de ora zborului. De regulă, poți face check-in chiar și cu câteva ore înainte, dar ai grijă să îl faci cu minim 12 ore înainte, pentru a fi sigur că va fi încă disponibil.  

Acum că știi cu cât timp înainte se face check in la WizzAir, nu-ți rămâne decât să urmezi procedura de check-in într-un mod corect și să te pregătești de călătorie.

Cum se face check-in online la RyanAir?

Dacă urmează să zbori cu RyanAir, procedura de check-in online este asemănătoare cu cea de la WizzAir. Exact ca în exemplul de mai sus, trebuie să mergi pe website-ul companiei RyanAir la secțiunea „Rezervările mele”. 

Completezi câmpurile cu „codul de confirmare” pe care l-ai primit pe email sau prin sms când ai cumpărat biletul, respectiv „adresa de email” și vei ajunge într-un alt formular unde îți vor fi cerute datele personale (nume, prenume, seria de buletin), precum și câteva alte informații despre zbor. 

Cu cât timp înainte se face check-in La RyanAir?

Check-in ul la RyanAir se face începând cu 48 de ore și până la 2 ore înainte de ora de decolare programată. Totuși, ai grijă să faci check-in cu minim 10-12 ore înainte pentru a fi sigur că va fi încă disponibil.

Acum că știi cu cât timp înainte se face check in la WizzAir, nu-ți rămâne decât să urmezi procedura de check-in într-un mod corect și să te pregătești de călătorie.

Cum se face check-in la aeroport?

După ce ai ajuns în aeroport, te uiți pe afișajul electronic (acel panou mare în care apar toate zborurile) și vezi dacă în dreptul zborului tău apare „check-in deschis”. În acest moment, te îndrepți spre numărul porții (denumită și „Gate” în engleză) care este afișată în dreptul zborului tău. 

poarta imbarcare aeroport check in

De îndată ce ai ajuns acolo, te orientezi spre ghișeul în care apare sigla cu numele companiei care operează zborul (WizzAir, RyanAir, Lufthansa etc). Odată ajuns acolo, aștepți la coadă și vei face check-in ul cu ajutorul unui reprezentat al companiei.

cum se face check-in la aeroport

Cu cât timp înainte trebuie să fii la aeroport?​

De regulă, companiile aeriene recomandă sosirea la aeroport cu 2-3 ore înainte de ora zborului. Dacă ai bagaj de lăsat la cală, 2-3 ore îți vor fi suficiente pentru a te asigura că nu vei pierde zborul. 

Pentru un aeroport micuț, cum este cel din Otopeni, ar putea să-ți fie îndeajuns chiar și mai puțin timp, mai ales dacă nu ai bagaj de cală și ai făcut și check-in ul online. Totuși, dacă urmează să pleci de pe un aeroport mare, cum ar fi cel din Frankfurt, este recomandat să mergi cu cel puțin 2 ore înainte de ora programată.

Dacă ești chiar pe punctul de plecare, îți recomandăm să urmărești și ghidurile care vizează:

Distribuie!