Urmează să ai un zbor cu avionul, iar acesta are escală? Este bine să cunoaștem faptul că un zbor cu escală implică o procedură diferită față de un zbor normal, cu toate că aceasta nu este complicată deloc.
Înainte de a vedea care este procedura unui zbor cu escală, ar fi bine să înțelegem ce înseamnă faptul că un zbor are escală și ce trebuie să avem în vedere atunci când cumpărăm un bilet de avion pentru un zbor cu escală.
Escala presupune că zborul nostru nu va fi direct spre destinație, ci va avea o oprire într-un anumit aeroport sau mai multe, urmând ca noi să schimbăm avionul pentru a ajunge la destinație.
De regulă, escalele sunt incluse în prețul biletului de avion pe care l-am achiziționat, chiar dacă pe bilet observăm că vom zbura cu două sau mai multe companii de zbor. Escala este prevăzută în detaliile zborului, iar procedura unui zbor cu escală ar trebui să fie cunoscută înainte de a achiziționa biletul de avion.
Spre exemplu, dacă ne gândim să plecăm din România în SUA, cel mai probabil nu vom găsi un zbor direct din România în SUA, deoarece pe aeroportul din Otopeni nu operează aeronave transatlantice.
Așadar, singura opțiune pentru a ajunge cu avionul din România în SUA este să alegem un zbor cu escală, adică cu o oprire pe un alt aeroport din Europa, unde urmează să fim transferați într-o altă aeronavă pentru a ajunge la destinație.
Zborul cu escală va arăta astfel:
ⓘ Observăm pe zborul cu ruta de mai sus are o escală de 1h 20 min, timp în care trebuie să ne îmbarcăm în celălalt avion.
În continuare, haideți să vedem care sunt circumstanțele în care putem să avem un zbor cu escală și ce procedură trebuie să urmăm, în funcție de caz.
Așadar, acum că știi exact ce este escala, putem trece prin cele două situații diferite pentru a vedea care este procedura unui zbor cu escală.
Atunci când ai un zbor cu escală pe același aeroport pe care aterizează prima aeronavă, se aplică cea mai simplă procedură. În exemplul de mai jos, avem un zbor cu escală din București spre Nurnberg (Germania):
Așadar, în exemplul de mai sus, escala este pe același aeroport de unde pleacă a doua aeronavă către destinație. Vedem că zborul este operat de compania Lufthansa, dar cu două aeronave diferite – prima (LH149), iar a doua (LH148 – Operat de Lufthansa CityLine).
Atunci când ai un zbor cu escală pe un alt aeroport față de cel de pe care pleacă a doua aeronavă, se aplică o procedură diferită. În exemplul de mai jos, avem un zbor cu escală pe ruta Helsinki (Finlanda) – București, cu escală în Londra.
În exemplul de mai sus, aeroportul de legătură este altul decât cel pe care aterizează primul zbor (vezi chenar verde). Este posibil să fie nevoie să faci check-in separat pentru fiecare zbor de legătură.
Află mai multe despre cum să faci check-in și care sunt standardele pentru bagajele de cală și bagajele de mână.