Dacă ai ajuns pe această pagină, înseamnă că probabil lucrezi sau ai lucrat în străinătate și, la fel ca mulți alți români, ai început să te întrebi despre ce înseamnă dubla impozitare și cum influențează aceasta procesul de recuperare a taxelor (dacă lucrezi în țări din Uniunea Europeană în care există principiul impozitării progresive).
Te vom ajuta să înțelegi mai bine conceptul de rezidență fiscală și de ce este atât de important să ții cont de acest aspect atunci când lucrezi în străinătate.
Să lucrezi în străinătate poate fi o experiență minunată, dar când vine vorba de bani și taxe, lucrurile se pot complica.
Unul dintre cele mai mari obstacole este reprezentat de dubla impozitare – fiind impozitat în ambele țări, în România și într-o altă țară din Uniunea Europeană pentru același venit
Hai să vedem, ce este de fapt rezidența fiscală pentru a înțelege mai bine conceptul dublei impozitări!
Rezidența fiscală se referă la țara în care statul consideră că locuiești în mod obișnuit sau ai petrecut o perioadă semnificativă din an acolo, mai exact, peste 6 luni (183 zile).
De ce contează asta? Pentru că de aici pornește tot mecanismul de impozitare.
Dacă stabilești corect rezidența fiscală în țara în care lucrezi, să zicem Germania, vei evita dubla impunere și vei plăti taxe doar acolo unde lucrezi și locuiești, ceea ce poate duce la economii semnificative și la evitarea altor probleme de natură fiscală.
Dubla impozitare reprezintă situația nefericită în care ești supus impozitării pentru același venit în două țări diferite – atât în țara în care ai obținut venitul, cât și în țara de rezidență fiscală, în cazul nostru, România și Germania.
✍️ Ca să înțelegi mai bine, haide să luăm un exemplu.
Imaginează-ți că ai muncit în Germania un an de zile și ai obținut un venit considerabil. Dacă nu stabilești corect rezidența fiscală, există riscul ca autoritățile din România să considere că ești și rezident fiscal în țara lor.
👉 Rezultatul?
Plătești impozite pentru același venit de două ori, lăsându-te cu mai puțini bani în buzunar. Ca să eviți acest lucru, trebuie să îți stabilești de la început rezidența fiscală (iți vom explica cum pe măsură ce citești acest articol).
Stabilirea rezidenței fiscale este obligatorie și se bazează pe anumite criterii luate în considerare de către autoritățile fiscale, cum ar fi perioada de ședere, centrul intereselor vitale, locul activității profesionale, domiciliul.
Pentru a înțelege mai bine, vom folosi următorul exemplu, care ar putea să te impacteze în mod direct.
Luca 👷 Muncitor român în Germania
Luca este un tânăr roman care lucrează ca șofer la o firmă de transport colete în Germania.
Acesta lucrează cu contract de muncă în Germania, cel puțin 8 luni pe an. El nu are proprietăți sau locuințe permanente în România, dar locuiește în chirie în Germania pe perioada șederii sale acolo.
În fiecare an, Luca petrece aproximativ 8-12 luni în Germania, unde își desfășoară activitatea profesională. Restul de 2-4 luni le petrece în concedii, vizitând familia și prietenii din România.
Dacă aceasta este si situația ta, în care petreci mai mult timp în Germania decât în România, respectiv muncești pe teritoriul Germaniei, iar în România îți petreci doar concediul, iată cum poți obține rezidența fiscală în Germania!
Dacă lucrezi în Germania și dorești să îți stabilești rezidența fiscală acolo, iată un ghid pas cu pas pentru a-ți realiza acest lucru.
Primul pas în obținerea rezidenței fiscale în Germania este să te înregistrezi la biroul local de imigrări, cunoscut sub denumirea de Einwohnermeldeamt.
Aici va trebui să completezi un formular de înregistrare numit anmeldung și să oferi informații precum adresa unde locuiești și durata șederii tale în Germania.
După ce te înregistrezi, vei primi un număr de identificare fiscală german numit identifikationsnummer. Acesta va fi asociat cu evidența fiscală pe care o vei avea în Germania.
Dacă ai parcurs cei doi pași de mai sus, acum trebuie să depui o cerere oficială de rezidență fiscală la Finanzamt (Autoritatea Fiscală Germană). În acestă cerere, va trebui să completezi informații despre veniturile și situația ta financiară.
După ce ai depus cererea de mai sus, Finanzamt o va evalua luând în considerare criteriile de rezidență fiscală.
Dacă îndeplinești aceste condiții, vei primi o notificare oficială care confirmă rezidența ta fiscală în Germania.
Acum că ai obținut rezidența fiscală în Germania, trebuie să informezi autoritățile fiscale din România de faptul că ai făcut acestă schimbare.
Această informare se face prin depunerea unei declarații la administrația fiscală (ANAF) de care aparți.
Procesul de obținere a rezidenței fiscale în Germania poate varia ca durată, depinzând de regiune în care depui cererea, cât și de volumul solicitărilor. De obicei, acest proces poate dura câteva săptămâni.
Pentru ca acest proces să se desfășoare cât mai ușor, asigură-te că ai toate documentele necesare și că ești în conformitate cu cerințele fiscale germane pentru a evita întârzierile
Acum că ai aflat totul despre rezidenta fiscală, îți vom explica de ce este important certificatul de rezidenta fiscală atunci când nu ești declarat rezident fiscal în țara în care lucrezi.
Datorită faptului că nu ești considerat rezident fiscal în Germania sau cel puțin nu am primit această informație de la tine, oficiul de taxe din Germania va solciita dovada veniturilor din România, mergând pe prezumția că ai lucrat doar o parte din an în Germania, iar cealaltă parte din an, în România – țara de reședință.
Datorită faptului că nu ești considerat rezident fiscal în Germania sau cel puțin nu am primit această informație de la tine, oficiul de taxe din Germania va solciita dovada veniturilor din România, mergând pe prezumția că ai lucrat doar o parte din an în Germania, iar cealaltă parte din an, în România – țara de reședință.
Dovada veniturilor din Romănia se obține de la ANAF, prin eliberarea certificatului de rezidență fiscală (EWR), semnat și ștampilat, recunoscut la nivel european.
Pentru a evita astfel de situații, va trebui să ceri rezidență fiscală în Germania, mai ales dacă știi că cea mai mare parte a timpului o petreci acolo, lucrezi acolo și nu intenționezi să te stabilești curând în România.
Surse:
1. Anaf.ro
2. Ghid rezidență fiscală 2023