Taxe.ro

subventii olanda

Subvenții Pe Care Le Poți Obține în Olanda în 2022

Românii care muncesc legal pe teritoriul Olandei, locuiesc singuri sau cu partenerul/ soția/ soțul și copiii, au dreptul la câteva subvenții acordate de statul olandez. Aceste subvenții sunt oferite cu scopul de a îmbunătății calitatea vieții oamenilor, precum și de a ajuta persoanele sau familiile care înregistrează venituri mici.

Totuși, trebuie să știți că nu puteți depune cereri de subvenții în primele trei luni de la mutarea în Olanda sau înainte de a începe munca.

Subvenție pentru asigurarea medicală (Zorgtoeslag)

Orice român care lucrează în Olanda sau care locuiește în Olanda este obligat să-și facă o asigurare medicală privată (Zorgtoeslag). Asigurarea este obligatorie, indiferent dacă este vorba despre un loc de muncă cu normă întreagă sau cu jumătate de normă.

Dacă nu aveți asigurare de sănătate, atunci riscați să fiți amendați, iar dacă aveți nevoie de servicii medicale, atunci va trebui ca dvs. să plătiţi toate costurile de îngrijire medicală (care sunt foarte mari). În cazul în care după câteva luni de la sosirea în Olanda veți face asigurarea de sănătate, veți fi obligat să plătiți și pentru lunile din urmă, în care nu ați avut-o.

Asigurarea de sănătate în Olanda nu este ieftină, de aceea există o indemnizație de sănătate oferită din partea statului. Totuși, aceste subvenții se acordă doar în câteva cazuri specifice:

  • vârsta dvs. este de peste 18 ani 
  • veniturile dvs. individuale (salariul brut) din Olanda nu depășesc 31 998 Euro pe an
  • veniturile dvs. din familie (salariul brut) nu depășesc 40 944 Euro pe an 
  • nu dețineți (la nivel individual) bunuri/ proprietăți în Olanda cu o valoare mai mare de 120 020 Euro 
  • nu dețineți (împreună cu soțul/ soția) bunuri/ proprietăți în Olanda cu o valoare mai mare de 151 767 Euro

ⓘ Trebuie să ști că dacă veniturile tale au crescut în ultimele luni și la final de an ajung peste limita impusă mai sus, este posibil să fii nevoit să plătești o parte din beneficiile de îngrijire a sănătății, după ce depui declarația finală a impozitului pe venit.

În principiu, subvenția pentru asigurarea de sănătate ajunge la aproximativ 90 de euro pe lună. Cererile pentru o astfel de subvenție pot fi depuse prin intermediul platformei autorităților fiscale olandeze (https://belastingdienst.nl/).

Subvenție pentru chirie (Huurtoeslag)

Atunci când închiriați o casă sau un apartament în Olanda, puteți primi o subvenție pentru plata chiriei de la statul Olandez (acest subvenții pot varia ușor de la an la an). Cuantumul subvenției depinde de chirie, venit, vârstă și situația dvs. materială.

  • Ai 18 ani sau mai mult aveți cetățenie olandeză sau un permis de ședere valabil 
  • Aveți un contract de închiriere semnat 
  • Plătiți singur chiria și puteți confirma acest lucru cu extrasele bancare 
  • Venitul dumneavoastră anual nu depășește pragul de 31.998 EUR pe an, în cazul în care locuiți singur 
  • venitul dumneavoastră anual nu depășește pragul de 40.944 EUR în total, în cazul în care locuiți cu familia sau partenerul 
  • prețul chiriei pe care îl plătiți către proprietar nu depășește 763,47 EUR pe lună

Subvenție pentru alocația copiilor (Kinderopvangtoeslag)

Dacă aveți copiii cu dumneavoastră în Olanda și aveți rezidență fiscală (munciți legal, locuiți cu chirie), atunci puteți începe să primiți alocația pentru copii direct de acolo. Alocația pentru copii se acordă trimestrial (o dată la 3 luni) și începe de la 219 Euro și crește o dată cu înaintarea în vârstă a copilului.

Condiția pentru primirea alocației este să aveți copilul înregistrat la o primărie, grădiniță/ creșă/ școală din Olanda. Statul olandez acordă subvenții pentru alocația copiilor, în baza unor condiții specifice:

  • veniturile dvs. individuale (dacă este familie monoparentală) nu depășesc 31 998 Euro pe an 
  • veniturile dvs. în familie nu depășesc 40.944 Euro pe an

Pentru a putea primi subvenția pentru alocația copiilor, va trebui să solicitați acest lucru de la Belastingdienst (autorităţile fiscale din Olanda).

Recalculare pentru recuperarea taxelor

La finalul fiecărui an fiscal, orice român care muncește sau a muncit în Olanda are dreptul la recuperarea taxelor care s-au plătit în plus. Pentru a putea vedea dacă sunteți eligibil pentru recuperarea taxelor, puteți depune o cerere în platforma https://belastingdienst.nl/ pentru o recalculare a taxelor colectate. 

Dacă se dovedește că ați plătit taxe în plus, aveți dreptul la recuperarea acestora. Totuși, trebuie să știți că, pentru a putea începe acest demers va trebui să aveți un DigID, cu care să vă puteți conecta în platformă.

Mai apoi, pentru a putea recupera taxele pe cont propriu, veți avea nevoie de o serie de documente pe care va trebui să le completați, respectiv să le colectați de la autoritățile competente din România (declarație de venituri) sau din Olanda.

Ai muncit sau muncești în Olanda? Recuperează taxele din impozitul pe venit!

Distribuie!