Taxe.ro

munca la abator germania

Ce Trebuie Să Știi Despre Munca La Abator În Germania?

Cauți un loc de muncă în Germania și ideea de a lucra la abator îți surâde cel mai mult?

Ai vecini și prieteni care lucrează acolo sau doar ai auzit că se câștigă mai bine decât în România și ești tentat să încerci?

Ei bine, dacă răspunsul la cel puțin una dintre cele două întrebări afișate mai sus este “da”, atunci iată ce ar trebui să știi despre munca la abator în Germania.

Îți vom oferi câteva sfaturi și lucruri de care să ții cont, încă dinainte de a lua decizia de a munci la abator în Germania:

Interesează-te dinainte despre locul de muncă

Trebuie să știi că munca la abator în Germania nu este ușoară, iar condițiile de muncă sunt, de regulă, insuportabile. Evident, există și excepții de la această regulă, de aceea este extrem de important să te interesezi înainte de a pleca la muncă în Germania.

Recomandarea noastră este să nu țintești spre munca la abator în Germania din prima, ci să încerci să cauți un loc de muncă într-un alt domeniu. Poți încerca și pentru alte poziții, deoarece sunt destule și îți poți crea mai multe variante de muncă.

Dacă chiar nu găsești și trebuie să faci un compromis, alege un abator din Germania în care se muncește în condiții normale!

Asigură-te că lucrezi legal, cu contract de muncă

O nouă lege care a intrat în vigoare în 2021, spune că românii nu vor mai putea să încheie contracte pentru munca (Arbeitsvertrag) în Germania la abator prin firme intermediare (subcontractanți). Începând de anul trecut, angajarea se face direct de către compania din Germania.

Astfel, de la 1 Aprilie 2021 se interzice, cu mici excepții, și munca temporară (Leiharbeit) în industria cărnii.

În cazul în care ești contactat de vreo firmă de intermediere/ plasare a forței de muncă la abator, ai mare grijă să nu pici în plasa acestora. Multe firme subcontractante răspund penal în fața autorităților în acest moment, datorită practicilor ilegale de plasare a forței de muncă în abatoarele din Germania.

Așadar, de acum înainte, asigură-te că discuți direct cu un reprezentant al companiei de la abatorul în care urmează să mergi și nu accepta oferta până când nu vezi contractul de muncă!

Pe contractul de muncă, asigură-te că este trecut numărul de ore și salariul aferent acestor ore. De asemenea, dacă este vorba de ore suplimentare, asigură-te că este prevăzut în contract acest lucru și că sunt plătite corespunzător!

Care este salariul în industria cărnii?

Conform Sindicatului industriei alimentare (NGG), salariul unei persoane care muncește la abator (cu statutul de măcelar) se deosebește după două aspecte:

Măcelari calificați

Măcelarii calificați câștigă în Germania în medie 17 – 18 Euro (brut) pe oră. Asta înseamnă că la un număr de 40 de ore pe săptămână, un măcelar calificat care muncește în Germania ajunge la un salariu brut de 2700 – 2900 Euro pe lună. 

Muncitori necalificați

Muncitorii necalificați care lucrează în industria cărnii câștigă în medie 10 -13 Euro (brut) pe oră. Asta înseamnă că la un număr de 40 de ore pe săptămână, un muncitor necalificat care lucrează la abator poate ajunge să câștige între 1600 – 2100 Euro (brut) pe lună. 

Salariul minim pe economie în Germania este de 10,45 euro/ oră, așadar fii atent la acest aspect atunci când închei un contract de muncă!

Cel mai mare abator din Europa

În cazul în care ești interesat să știi care este cel mai mare abator din Europa, ei bine, trebuie să afli că tot Germania este pe primul loc la acest capitol.

Cel mai mare abator din Europa este deținut de grupul german Toennies și este situat în oraşul Rheda-Wiedenbrueck din vestul Germaniei. Aici lucrează anual peste 1000 de români, însă de-a lungul timpului, plângerile cu privire la condițiile de muncă și exploatare s-au intensificat.

Deși nu este cel mai frumos loc de muncă, totuși abatorul Toennies este un punct de plecare  pentru românii care sunt în România și își caută un loc de muncă sigur. Este un loc bun deoarece primești și cazare, ceea ce este mai greu de realizat pe cont propriu.

Dacă chiar nu ai o altă variantă, poți merge să lucrezi în abator la Toennies în Germania, dar totuși să încerci să-ți creezi legături în Germania, cât timp ești acolo pentru a găsi un alt loc de muncă după câteva luni.

Ce alte opțiuni ai în afară de munca la abator în Germania?

Pe platformele de locuri de muncă vedem adesea oferte diversificate, în multe alte industrii, în afară de industria cărnii. 

Există și alte opțiuni pentru muncitorii necalificați care vor să muncească cinstit și fără să fie tratați cu nepăsare. Printre meseriile cele mai atractive pentru românii care țintesc Germania se regăsesc:

Există și alte opțiuni pentru muncitorii necalificați care vor să muncească cinstit și fără să fie tratați cu nepăsare. Printre meseriile cele mai atractive pentru românii care țintesc Germania ca țară de destinație se regăsesc:

Munca la depozit de mărfuri

Munca la depozit este o muncă fizică, dar totuși care se desfășoară în condiții mult mai optime decât munca la abator. Chiar dacă vei lucra cu obiecte grele, măcar nu vei fi nevoit să lucrezi în frig, umezeală sau sânge.

Un loc de muncă la depozit nu necesită în mod obligatoriu limba germană, cu toate că pentru a te descurca mai bine, ar fi indicat să înveți măcar câteva cuvinte de bază. Iar dacă ești norocos să obții un loc de muncă la Amazon, poți ajunge la pus produse în raft sau la etichetare.

Munca în construcții

Chiar dacă este o muncă fizică și care uneori se face în condiții de vreme urâtă, munca în construcții este mai bine plătită și nicidecum atât de grea precum munca la abator. De asemenea, această muncă nu necesită cunoașterea limbii germane.

Munca în agricultură

În Germania, ai ocazia să mergi la muncă în agricultură, în diferite zone și în diferite anotimpuri. 

Munca îngrijire/ curățenie

Există diverse locuri de muncă în domeniul curățeniei, a îngrijirii spațiilor verzi și așa mai departe. Poți urmări astfel de joburi, deoarece sunt joburi la care poți ajunge relativ ușor și fără să cunoști limba germană.

Distribuie!