Taxe.ro

card european de sanatate

Importanța unui card european de sănătate

Cardul european de sănatate a fost introdus în statele membre ale Uniunii europene, începând cu data de 1 iunie 2004, urmând ca din data de 1 ianuarie 2006 fiecare țară din Uniunea Europeană să emită și să recunoască cardul european de sănătate. 

Rolul unui card european de sănătate este de a asigura accesul gratuit sau la un cost redus la servicii medicale pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, la care se adaugă Islanda, Leichtenstein, Norvegia și Elveția. 

În prezent 190 milioane de cetățeni dețin un card european de sănătate. Austria și Cehia se apropie de un procent de 100 % a persoanelor care dețin și folosesc un card de sanatate european. În schimb, în România cardul european de sănătate este deținut și folosit de doar 0,6 % din cetățeni. 

Ce este cardul european de sănătate?

Cardul european de sănătate, cu denumirea sa completa de “Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate” este documentul care conferă persoanei care îl deține dreptul de a beneficia de asistență medicală necesară în timpul șederii temporare într-un stat membru al Uniunii Europene.

Deținerea unui card european de sănătate asigură tratamentele și procedurile care sunt, în mod normal acoperite de asigurările de sănătate din țara vizitată.

De ce e important să deținem un card european de sănătate, atunci când muncim în străinătate

Munca în străinătate implică multe sacrificii din partea celor plecați. Tocmai de aceea, sănătatea personală trebuie să fie printre primele aspecte de care să ținem cont atunci când suntem plecați la muncă peste hotare.

De aceea, cardul european de sănătate vine ca un răspuns și totodată ca un ajutor, în special pentru cei care au ales să muncească în străinătate. Dacă aceștia aleg să obțină un card european de sănătate, ei vor putea să economisească timp și bani atunci când doresc să acceseze serviciile medicale din sectorul public, cum ar fi:

Astfel, cardul european de sănătate devine o necesitate pentru fiecare român care lucrează în străinătate. 

Cât costă un card european de sănătate

Deoarece există informații care spun că obținerea unui card european de sănătate se face contracost, este necesar să amintim faptul că fiecare Instituție Națională de Asigurări de Sănătate emite cardul european de sănătate în mod gratuit. 

Cât este valabil cardul european de sănătate

Un card european de sănătate are o valabilitate de 24 de luni (2 ani) de la data eliberării. Atunci când acesta expiră, reînnoirea lui se poate face urmând procedura normală, cu maxim o lună înainte de expirare.

Acte necesare card european de sănătate

Pentru a putea intra în posesia cardului, trebuie să avem în vedere următorii pași, iar înainte de a depune solicitarea la Casa de Asigurări, să completăm actele necesare eliberării cardului european de sănătate.

✓ Pasul 1 - Cerere card european de sănătate

Primul pas în obținerea cardului european de sănătate este acela de a completa și semna cererea de eliberare a cardului european de asigurat, pe care o găsești și o poți descărca în secțiunea de mai jos.

Cerere de card european

Descarcă și completează cererea pentru eliberare card european de sănătate

✓ Pasul 2 - Buletin și adeverință de salariat

Printre actele necesare eliberării cardului european de sănătate mai avem nevoie de o copie a actului de identitate, însoțit de adeverința de salariat care atestă calitatea de asigurat, pe care o puteți găsi și descărca din secțiunea de mai jos.

Model adeverință de salariat

Descarcă adeverința de salariat pentru eliberarea cardului european de sănătate

✓ Pasul 3 - Depunere documente

În momentul în care ai pregătit și completat documentele necesare pentru eliberarea cardului european de sănătate, următorul pas este să depui aceste documente la biroul Casei de Asigurări de Sănătate a județului de care aparțineți. 

✓ Pasul 4 - Eliberarea cardului european de sănătate

Ai depus actele și nu știi în cât timp se eliberează cardul european de sănătate?

Cardul european de sănătate se eliberează în termen de aproximativ 10 zile și va fi emis prin poștă la adresa dumneavoastră, după ce ați depus documentele necesare. Transportul este gratuit, astfel că nu trebuie să suporți niciun cost.

Ce fac dacă am pierdut cardul european de sănătate?

În cazul în care ați pierdut cardul european de sănătate, acesta se poate eliberat din nou (duplicat) în baza unei cereri care se depune la sediul casei de asigurări de sănătate unde sunteți înregistrat.  

Contravaloarea cardului european duplicat este de 8,33 lei, taxă care se poate plăti chiar la casieria casei de asigurări din orașul dvs.

Procedura în caz de pierdere se numește „eliberare duplicat a cardului european de sănătate”, iar pentru a intra din nou în posesia unui card european de sănătate, veți avea nevoie de o cerere, care poate fi găsită și descărcată în secțiunea de mai jos.

Cerere de eliberare duplicat card european de sănătate

Descarcă și completează cererea pentru eliberare duplicat card european de sănătate pierdut

Cererea va trebui completată și semnata de către titular.  

În lipsa acestuia, poate fi împuternicită o altă persoană, iar procedura mai implică încă un pas. Împreună cu cererea de eliberare a cardului, va trebui depusă și o copie a actului de identitate a persoanei împuternicite + o declarație de împuternicire, pe care o puteți regăsi și descărca din secțiunea de mai jos.  

Cerere de împuternicire eliberare duplicat card european de sănătate

Descarcă și completează cererea de împuternicire pentru eliberarea cardului european de sănătate pierdut

Distribuie!