Taxe.ro

procura iesire din tara copil minor

Procură Pentru Copil Minor: Procedură Explicată

În momentul în care un copil minor iese din țară, necesitatea unei procuri notariale este absolut necesară, dacă acesta nu este însoțit de părinți.

În cazul în care copilul minor este însoțit de unul dintre părinți, procura nu mai este obligatorie, însă este nevoie de o declarație notarială prin care celălalt părinte își prezintă acordul asupra faptului că minorul poate părăsi țara.

Procura sau declarația notarială pentru un copil minor poate fi făcută la orice cabinet notarial autorizat și nu implică prea multe eforturi.

Ce se întâmplă dacă unul dintre părinți nu este în țară și nu poate fi prezent la întocmirea declarației/ procurii pentru copilul minor?

În cazul în care unul dintre părinți nu este în țară, întocmirea declarației sau a procurii pentru minor se poate face la Consulatul României de pe teritoriul țării respective, ori la un notar public autorizat din țara respectivă.

Chiar dacă am fi tentați să credem că minorul poate ieși din țară cu certificatul de naștere sau pașaportul, legea ne contrazice. Conform Poliției de Frontieră, ieșirea copilului minor din țară fără procură sau declarație notarială este posibilă doar dacă acesta este însoțit de ambii părinți.

Totuși, nu este necesară declarația de permisiune în cazul în care celălalt părinte este decedat. Eventual, recomandarea este să aveți la îndemână un certificat de deces a persoanei în cauză sau un certificat judecătoresc de decădere din drepturile părintești (dacă se aplică acest caz).

Actele necesare pentru întocmire procură copil minor

Întocmirea procurii sau a declarației notariale nu este complicată deloc. Pentru a face acest proces mai rapid, cabinetele notariale recomandă să trimitem actele pe email înainte de a ne deplasa la birou.

Potrivit notari.pro, actele necesare întocmirii procurii pentru copil minor sunt următoarele:

  • act de identitate părinte (părinţi) care îşi dă acordul pentru plecarea copilului minor în altă ţară însoţit de celălalt părinte sau de o terță persoană majoră 
  • date de identificare persoană însoţitoare (părinte, bunic sau altă persoană) 
  • certificat de naştere copil/ copii, în original
procura copil minor

Procura pentru copilul minor însoțit de o altă persoană

Dacă copilul minor iese din țară însoțit de o altă persoană (profesor, șofer, rudă etc), respectiva persoană trebuie să fie împuternicită printr-o procură notarială întocmită prin acordul ambilor părinți.

Poliția de Frontieră indică faptul că persoana împuternicită care însoțește copilul minor în afara țării are nevoie de un Certificat de Cazier Judiciar, necesar la trecerea graniței. Acest certificat este valid doar dacă a fost eliberat de autoritatea română.

Distribuie!